En resa i maten och vinets tecken
I kullarna söder om Bologna i regionen Emilia Romagna produceras den berömda osten Parmigiano Reggiano och Balsamico vinägern. Trakten erbjuder en gastronomisk upplevelse utan dess like. Vi bor på en gård alldeles i utkanten av Reggio Emilia med tillgång till SPA och trevligt inredda rum som har utsikt över landskapet och ger gästerna en känsla av att vara nära naturen. Vi har nära till våra utflyktsmål och hotellet har även en ypperlig restaurang som erbjuder lokala rätter till ett förmånligt pris.
Matlagningskurs
Matlagning för Italienarna är fundamentalt på många sätt och vis. Man samlas kring matbordet ur ett socialt perspektiv samtidigt som man omsorgsfullt väjer sina rätter. Dessa kan variera beroende på situation och tillfälle men i det stora hela handlar det om att det ska vara vällagat och man har oftast en ”antipasti” sedan följer en ”primo” pastarätt eller soppa för att sedan gå över till en ”secondo” som antingen är kött eller fisk med tillbehör. Givetvis finns det alltid plats för en ”dolce”, desserten, som är ett måste. Vi besöker en gård i närheten av vårt boende och får prova på att laga tortelli, tagliatelle eller annan liknande pasta. Sedan njuter vi tillsammans av skapelserna.
Parmigiano Reggiano
Denna ost är utan tvekan en av världens mest kända och vi stannar till på en liten produktionsenhet som tillverkar en s.k. ”bergspamesan” helt för hand. Osten tillverkas i mycket begränsad upplaga och den har en aningen gulare färg och krämigare konsistens. Vi får en rundvisning i produktionen och ”il casaro” (ostmästaren) berättar de olika stegen för att skapa Parmigiano Reggiano på bästa sätt. Vi kan lova att besöket är en upplevelse för sig och det bereds möjligheten att köpa med sig av osten hem.
Aceto Balsamico
Aceto Balsamico är en mörk, koncentrerad och intensiv smakfull vinäger framställd på druvmust. Produktionen äger rum under flera år (minst 12 år) innan den tappas på flaska, som oftast är en liten flaska på ca: 100ml. Flaskorna kan variera i storlek men eftersom det är dyra droppar så räcker det oftast med små. I trakten kring Reggio Emilia så produceras två typer: Balsamico di Modena och Balsamico di Reggio Emilia, det skiljer väldigt lite men traditionen går långt tillbaka i tiden. Druvmusten lagras på fem olika fat: ek, kastanj, mullbär, körsbär och enbär. På senare tid experimenteras det med andra träslag men de klassiska förblir de nämnda. Vi gör ett besök på en ”Acetaia” och får även chans att smaka på olika kvaliteter och årgångar.
Obs, flygresa och alla transporter bokar ni själva! Vi möter upp på Bolognas flygplats!
Är ni intresserade av en offert så går det bra att kontakta oss på: info@emotionitalia.se
OBS! Minimum 8 deltagare för genomförandet av denna resa!